Kontrolný orgán mesta vyčítal ZŠ na Kukučínovej ulici porušovanie zákonov

05.06.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 4. júna (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vranove nad Topľou požiadali v týchto dňoch počas svojho rokovania vranovskú samosprávu o prijatie adekvátnych opatrení voči vedeniu miestnej Základnej školy na Kukučínovej ulici. Reagovali tak na zistenia hlavnej kontrolórky mesta Márie Tužákovej, podľa ktorej sa hospodárenie spomínaného školského zariadenia v uplynulom období uberalo zlým smerom.
ZŠ Kukučínova údajne porušila pri svojej činnosti zákon o účtovníctve, zákon o cestovných náhradách, zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy či zákon o verejnom obstarávaní. "Zo všetkých kontrol, ktoré sme doposiaľ vykonali v organizáciách škôl, je toto kontrola, ktorá mala najväčšie nedostatky, čo sa týka rozsahu, množstva a taktiež závažnosti porušení," zhodnotila Tužáková.
ZŠ Kukučínova je v poradí piatou mestskou školou, ktorá prešla v uplynulých mesiacoch dôslednou finančnou kontrolou. "Doteraz boli okrem nej kontrolované ZŠ Bernolákova, ZŠ Juh, Základná umelecká škola a ZŠ Sídlisko II. Nedostatky sa zistili na všetkých školách okrem ZŠ Juh," informovala TASR hovorkyňa vranovskej radnice Eva Mitaľová.
Riaditeľ ZŠ Kukučínova Martin Babiak sa so zisteniami hlavnej kontrolórky mesta nestotožňuje. Prekáža mu napríklad obvinenie z porušovania zákona o verejnom obstarávaní, ku ktorému malo dochádzať nevykonávaním prieskumu trhu. "Mesto prijalo smernicu a upravilo sumu na 4000 eur, do ktorej je možné zadávať objednávky tovarov a služieb bez prieskumu trhu. Neviem, prečo sa vyčíta škole ako závažný nedostatok niečo, čo sme vôbec nemali realizovať," poznamenal.
Na margo Tužákovej slov, že pri kontrole školy chýbali v jej priestoroch tovary a výsledky zrealizovaných prác za vyše 11.000 eur, Babiak uviedol, že ide napríklad o majetok v podobe kovových brán a ďalších výrobkov, ktoré sa v tom čase nachádzali pre nepriazeň počasia a chýbajúce skladové priestory školy v skladoch ich výrobcov a dodávateľov.
Ako sa k zisteniam hlavného kontrolóra postaví mesto ako zriaďovateľ ZŠ Kukučínova, bude informovať MsZ počas jeho najbližšieho rokovania vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý). "Chcem veľmi uvážlivo pristúpiť k tejto veci, pretože tie kontrolné zistenia sú vážne. Chcel by som zároveň povedať, že ide o jednu z najlepších škôl v meste, čo sa týka edukačného procesu, odbornosti pedagógov či získavania zdrojov pre financovanie projektov z fondov Európskej únie," zdôraznil Ragan.
 

Vyberte región